Japán ételek
By:Aoianime 2005.04.12. 05:49
Itt népszerű, jellegzetes Japán ételekről találsz néhány alapinformációt. Megjegyzem, hogy a Japánok az ételeiket rengeteg féleképpen készítik el, tehát ne csodálkozz, ha egyszer elmész Japánba, és az itt bemutatott ételek ott teljesen máshogy néznek ki.
Sushi
A legismertebb japán étel. Nyers hal vagy rák, ecetes rizsalapon. Számtalan változatban készítik, és mindegyik fajtának saját neve is van. Legfonotsabb alkotóelemei a kerek szemű rizs, rizs-ecet, szárított nori (algalapok), wasabi, szójaszósz, gyömbér, retek, hagyma, és hal. Két alapvető szusifajtát lehet megkülönböztetni: A Nigiri Sushi esetében kézzel formázott rizsgombócon tálalják a halszeletet, a Maki-sushi esetén pedig a rizs és a hal a nori-lapok segítségével kis hengerré van formázva. Japánban a sushi készítés külön mesterség, a sushi pedig kultusz. A sushi evésnek is megvannak a szabályai, például hogy a kis darabokat egy harapással kell eltűntetni, vagy hogy hogyan kell belemártogatni a szószba. szusi recept 1, szusi recept 2 |
Udon
az Udon a japán spagetti. Nagyon sokféleképpen készítik. A leggyakrabban ezzel a japán étellel találkozhatunk az anime részekben, amint a karakterek jóízűen szippantják be a tésztát a pálcika segítségével ^_^. Az Udon a legelterjedtebb formája a tésztának, népszerű mind a felnőttek, mind a gyerekek körében. Érdekes, hogy a tészta formája, vastagsága, színe, és íze országrészenként, régiónként eltérő. Az Udon-t hidegen, és melegen is készítik, nyáron nagyon népszerű a hideg Udon. A somen, ramen, és soba is mind nagyon hasonló tésztaétel. |
Okonomiyaki
Az Okonomiyaki valahol a pizza és a palacsinta között áll félúton. Az "Okonomi" azt jelenti, "Ahogy szereted". Az alakja kerek, és általában körcikk alakú szeletekre vágják. Lisztből, vízből, tojásból, és káposztából készítik el. Ezen kívül akármit lehet hozzá tenni. Például csíkokra vágott disznóhúst, marhahúst, hagymát, polipot, tintahalat, vagy gombát. ezután grillben vagy sütőben sütik meg. Speciális Okonomiyaki szósszal szokták nyakonönteni tálalás előtt. Az Okonomiyaki vendéglők speciálisan erre az ételre szakosodtak, itt a vendégnek a hozzávalókat hozzák ki, és ő saját magának készítheti el grillen az ételt. Állítólag édesen is készítik, mint a palacsintát. |
Miso leves
A Miso leves erjesztett szójababból (miso) készített leves, általában rizskörettel tálalják. Lehet tofudarabokkal gazdagítani (A tofu szójababpépből kocsonyásított, túróhoz hasonló étel, amit kis kockákra vágnak, és általában minden mellé lehet fogyasztani, legyen az leves, vagy gyümölcs), vagy tengeri növényekkel, zöldséggel. Nagyon egyszerű elkészíteni, és nagyon egészséges, kalóriaszegény, és erősíti az immunrendszert A Miso levest gyakran reggelire fogyasztják. |
Takoyaki
A Takoyaki polipból készített gombócokat jelent, amiket zöldséggel, tojással, hagymával, gyömbérrel, és káposztával együtt sütnek aranybarnára, majd szósszal tálaják. Nagyon népszerű étel, szinte minden japán imádja. Az ünnepnapok vásárainak egyik leggyakoribb étele. Osakában nagyon népszerű étel. |
Taiyaki
A Taiyaki nagyon érdekes étel. Ez egy hal (ponty) formájúra sütött ostya, amit különféle ízletes töltelékkel töltenek meg. Sokféleképpen készíthető, leggyakrabban édes vörös bab pasztával, vagy akár sajttal, csokoládéval, vagy mogyoróvajjal. És miért hal alakú? Mert a hal Japánban a szerencse szimbóluma. A Taiyaki frissen és melegen a legfinomabb, és Japánban sehol nem hiányozhat az ünnepi vásárok forgatagából. |
Sukiyaki
Állítólag nagyon finom étel. Serpenyőben felolvasztott vajba marhahús, vagy csirke-, disznóhús darabokat tesznek, majd zöldségeket, gombát, hagymát, és az egészre szójából, és édes rizsborból készült mártást öntenek. A kisült hússzeleteket tojásba vagy szószba forgatják, és burgonyával körítik. A speciális Sukiyaki-vendéglőkben a vendég szeme láttára készítik el az ételt. |
Tempura
Nagyon népszerű étel, talán az egyik legismertebb és legkedveltebb Japánon kívül is. A tempura hasonló, mint a Sukiyaki, de többmindent tesznek bele, többféle képpen lehet készíteni. Az alapja ennek is sok zöldség, és emellé lehet rákot, angolnát, vagy egyéb tengeri herkentyűt is tenni. Az egészet aztán tésztában sütve tálalják, amitől olyan lesz, mint a panírozott hús. A tészta hideg vízből, lisztből és tojásból készül. Lágyan keverik össze, így tele lesz légbuborékokkal. Nem ritka, hogy a vendéglők konyhájában a Tempura készítése közben élő rákok ugrálnak, vagy vödörnyi élő angolnákat cipelnek a szakácsok. A Tempura mindig frissen készül. |
Sashimi
A Sahimi nagyrészt nyers halból áll. A halhúst csíkokra vágják, és zöldségekkel, pl. retekkel (daikon) tálalják. A halszeleteket evéskor halfajtától függően más és más szójaszószba mártják, és úgy eszik meg. a szószt gyakran wasabi-val, egy retekhez hasonló gyökeres növénnyel ízesítik. A Sashimit Sushi-n is eszik, ekkor a neve Nigirisushi. |
Yakitori
a Yakitori grillen sütött csirke vagy kacsa, kis nyársokon sütve. Esetenként máj-, vagy vesepecsenye is lehet benne, és az egészet különféle mártásokban, hagymaszeletekkel sütik meg. Jóízű étel, külföldiek körében is népszerű. Japánban az egész grillcsirkét is Yakitori-nak hívják egyébként. |
Mochi
A mochi vagy mocsi rizsből készült édesség. Minden újévhez hozzátartozik, mint szerencsehozó étel, de más ünnepekkor is fogyasztják. A rizst ragacsosra főzik, majd cukor hozzáadása után kivályt fakéregből készült edényben (manapság persze fémedényben) addig keverik, amíg az egész egy nagy ragacsos massza lesz. Ezután kis golyókat formáznak belőle, vagy négyszögletű darabokat. Esetleg két gömböt egymásra helyeznek. Néha noriba (algalapokba) csomagolják. Mostanában a boltban előrekészített mochi-alapot lehet kapni, ami egy fehér színű téglalap, becsomagolva. Ebből egyszerűen lehet elkészíteni a mochit. Gyakran a rizsgombócokat meg is töltik például édes bab pasztával. Japánban az újévkor rendszeresen fulladnak meg főleg idősebb emberek amiatt, hogy torkukon akad a mocsi. Szóval csak óvatosan! |
Fugu
A Fugu hírhedt japán étel. hogy miért? Mert a halálosan mérgező gömbhalból készül. A gömbhal epehólyagja tetrodotoxint tartalmaz, ami 1200-szor veszélyesebb, mint a cián. Főzés előtt az epehólyagot gondosan el kell távolítani, és utána már teljesen ártalmatlan. Ezért a Fugu hal elkészítése komoly szakma, és csak a legképzettebb szakácsok feladata. Mivel nagyon drága, és elkészítése nagy gondot igényel, csak ünnepekkor kerül az asztalra. Sok zöldséggel tálalják. |
Domburi
A Domburi általánosan elterjedt egytálétel ebéd, sertés-, vagy szárnyashúsból és tojásból készült, zöldségfélékkel ízesített rizsétel. Laktató, és finom. |
|