Japn telek
By:Aoianime 2005.04.12. 05:49
Itt npszer, jellegzetes Japn telekrl tallsz nhny alapinformcit. Megjegyzem, hogy a Japnok az teleiket rengeteg flekppen ksztik el, teht ne csodlkozz, ha egyszer elmsz Japnba, s az itt bemutatott telek ott teljesen mshogy nznek ki.
Sushi
A legismertebb japn tel. Nyers hal vagy rk, ecetes rizsalapon. Szmtalan vltozatban ksztik, s mindegyik fajtnak sajt neve is van. Legfonotsabb alkotelemei a kerek szem rizs, rizs-ecet, szrtott nori (algalapok), wasabi, szjaszsz, gymbr, retek, hagyma, s hal. Kt alapvet szusifajtt lehet megklnbztetni: A Nigiri Sushi esetben kzzel formzott rizsgombcon tlaljk a halszeletet, a Maki-sushi esetn pedig a rizs s a hal a nori-lapok segtsgvel kis hengerr van formzva. Japnban a sushi kszts kln mestersg, a sushi pedig kultusz. A sushi evsnek is megvannak a szablyai, pldul hogy a kis darabokat egy harapssal kell eltntetni, vagy hogy hogyan kell belemrtogatni a szszba. szusi recept 1, szusi recept 2 |
Udon
az Udon a japn spagetti. Nagyon sokflekppen ksztik. A leggyakrabban ezzel a japn tellel tallkozhatunk az anime rszekben, amint a karakterek jzen szippantjk be a tsztt a plcika segtsgvel ^_^. Az Udon a legelterjedtebb formja a tsztnak, npszer mind a felnttek, mind a gyerekek krben. rdekes, hogy a tszta formja, vastagsga, szne, s ze orszgrszenknt, rginknt eltr. Az Udon-t hidegen, s melegen is ksztik, nyron nagyon npszer a hideg Udon. A somen, ramen, s soba is mind nagyon hasonl tsztatel. |
Okonomiyaki
Az Okonomiyaki valahol a pizza s a palacsinta kztt ll flton. Az "Okonomi" azt jelenti, "Ahogy szereted". Az alakja kerek, s ltalban krcikk alak szeletekre vgjk. Lisztbl, vzbl, tojsbl, s kposztbl ksztik el. Ezen kvl akrmit lehet hozz tenni. Pldul cskokra vgott disznhst, marhahst, hagymt, polipot, tintahalat, vagy gombt. ezutn grillben vagy stben stik meg. Specilis Okonomiyaki szsszal szoktk nyakonnteni tlals eltt. Az Okonomiyaki vendglk specilisan erre az telre szakosodtak, itt a vendgnek a hozzvalkat hozzk ki, s sajt magnak ksztheti el grillen az telt. lltlag desen is ksztik, mint a palacsintt. |
Miso leves
A Miso leves erjesztett szjababbl (miso) ksztett leves, ltalban rizskrettel tlaljk. Lehet tofudarabokkal gazdagtani (A tofu szjababppbl kocsonystott, trhoz hasonl tel, amit kis kockkra vgnak, s ltalban minden mell lehet fogyasztani, legyen az leves, vagy gymlcs), vagy tengeri nvnyekkel, zldsggel. Nagyon egyszer elkszteni, s nagyon egszsges, kalriaszegny, s ersti az immunrendszert A Miso levest gyakran reggelire fogyasztjk. |
Takoyaki
A Takoyaki polipbl ksztett gombcokat jelent, amiket zldsggel, tojssal, hagymval, gymbrrel, s kposztval egytt stnek aranybarnra, majd szsszal tlajk. Nagyon npszer tel, szinte minden japn imdja. Az nnepnapok vsrainak egyik leggyakoribb tele. Osakban nagyon npszer tel. |
Taiyaki
A Taiyaki nagyon rdekes tel. Ez egy hal (ponty) formjra sttt ostya, amit klnfle zletes tltelkkel tltenek meg. Sokflekppen kszthet, leggyakrabban des vrs bab pasztval, vagy akr sajttal, csokoldval, vagy mogyorvajjal. s mirt hal alak? Mert a hal Japnban a szerencse szimbluma. A Taiyaki frissen s melegen a legfinomabb, s Japnban sehol nem hinyozhat az nnepi vsrok forgatagbl. |
Sukiyaki
lltlag nagyon finom tel. Serpenyben felolvasztott vajba marhahs, vagy csirke-, disznhs darabokat tesznek, majd zldsgeket, gombt, hagymt, s az egszre szjbl, s des rizsborbl kszlt mrtst ntenek. A kislt hsszeleteket tojsba vagy szszba forgatjk, s burgonyval krtik. A specilis Sukiyaki-vendglkben a vendg szeme lttra ksztik el az telt. |
Tempura
Nagyon npszer tel, taln az egyik legismertebb s legkedveltebb Japnon kvl is. A tempura hasonl, mint a Sukiyaki, de tbbmindent tesznek bele, tbbfle kppen lehet kszteni. Az alapja ennek is sok zldsg, s emell lehet rkot, angolnt, vagy egyb tengeri herkentyt is tenni. Az egszet aztn tsztban stve tlaljk, amitl olyan lesz, mint a panrozott hs. A tszta hideg vzbl, lisztbl s tojsbl kszl. Lgyan keverik ssze, gy tele lesz lgbuborkokkal. Nem ritka, hogy a vendglk konyhjban a Tempura ksztse kzben l rkok ugrlnak, vagy vdrnyi l angolnkat cipelnek a szakcsok. A Tempura mindig frissen kszl. |
Sashimi
A Sahimi nagyrszt nyers halbl ll. A halhst cskokra vgjk, s zldsgekkel, pl. retekkel (daikon) tlaljk. A halszeleteket evskor halfajttl fggen ms s ms szjaszszba mrtjk, s gy eszik meg. a szszt gyakran wasabi-val, egy retekhez hasonl gykeres nvnnyel zestik. A Sashimit Sushi-n is eszik, ekkor a neve Nigirisushi. |
Yakitori
a Yakitori grillen sttt csirke vagy kacsa, kis nyrsokon stve. Esetenknt mj-, vagy vesepecsenye is lehet benne, s az egszet klnfle mrtsokban, hagymaszeletekkel stik meg. Jz tel, klfldiek krben is npszer. Japnban az egsz grillcsirkt is Yakitori-nak hvjk egybknt. |
Mochi
A mochi vagy mocsi rizsbl kszlt dessg. Minden jvhez hozztartozik, mint szerencsehoz tel, de ms nnepekkor is fogyasztjk. A rizst ragacsosra fzik, majd cukor hozzadsa utn kivlyt fakregbl kszlt ednyben (manapsg persze fmednyben) addig keverik, amg az egsz egy nagy ragacsos massza lesz. Ezutn kis golykat formznak belle, vagy ngyszglet darabokat. Esetleg kt gmbt egymsra helyeznek. Nha noriba (algalapokba) csomagoljk. Mostanban a boltban elreksztett mochi-alapot lehet kapni, ami egy fehr szn tglalap, becsomagolva. Ebbl egyszeren lehet elkszteni a mochit. Gyakran a rizsgombcokat meg is tltik pldul des bab pasztval. Japnban az jvkor rendszeresen fulladnak meg fleg idsebb emberek amiatt, hogy torkukon akad a mocsi. Szval csak vatosan! |
Fugu
A Fugu hrhedt japn tel. hogy mirt? Mert a hallosan mrgez gmbhalbl kszl. A gmbhal epehlyagja tetrodotoxint tartalmaz, ami 1200-szor veszlyesebb, mint a cin. Fzs eltt az epehlyagot gondosan el kell tvoltani, s utna mr teljesen rtalmatlan. Ezrt a Fugu hal elksztse komoly szakma, s csak a legkpzettebb szakcsok feladata. Mivel nagyon drga, s elksztse nagy gondot ignyel, csak nnepekkor kerl az asztalra. Sok zldsggel tlaljk. |
Domburi
A Domburi ltalnosan elterjedt egytltel ebd, serts-, vagy szrnyashsbl s tojsbl kszlt, zldsgflkkel zestett rizstel. Laktat, s finom. |
|